nuffnang ad

Friday 22 March 2019

Resepi roti gulung inti sardin

Resepi yang sangat-sangat sedap dan simple. Serius! Yang bujang-bujang tu boleh la buat untuk sarapan ke minum petang ke. Nak hidang untuk tetamu pon boleh. Yang takde idea nak makan apa hujung-hujung bulan ni. Mudah sangat tak sampai 10 bahan pon.


Bahan-bahan :

  1. 1 tin kecil sardin
  2.  Bawang merah (tak kisahla bawang apa-apa, holland ke london ke. Seberapa banyak yang korang suka)
  3. Cili merah 3batang (ikut pada tahap kepedasan masing-masing)
  4. Roti 
  5. Tepung gandum
  6. Telur 1biji


Masak intinya dulu :

  1. Tumis bawang dan cili
  2. Masukkan sardin dan hancur-hancurkan isi ikan
  3. Tambah perasa iaitu garam dan gula sikit. Tutup api biar sejuk


Cara sediakan salutan roti :
Bancuh telur dengan sedikit tepung. Tepung tu agak-agak saja. Dalam 2sudu setengah.



Next step :

  1. Lenyekkan roti. Gunalah apa-apa barang yang ada. Lenyek guna cawan pon boleh
  2. Taruh inti dan gulungkan roti
  3. Untuk lekatkan roti, bancuh tepung dengan sedikit air terlebih dahulu. Biar tepung jadi pekat umpama gam.
  4. Kemudian salut roti dengan salutan roti yang dah disediakan tadi.
  5. Dan gorengggg. Pastikan jangan goreng terlalu lama untuk elakkan roti hangit.

No comments:

Post a Comment